CLASA PREGĂTITOARE, în linie dreaptă: Mobilierul nu a ajuns încă în școli, iar cadrele didactice încep instruirea la sfârșitul lunii

CLASA PREGĂTITOARE, în linie dreaptă: Mobilierul nu a ajuns încă în școli, iar cadrele didactice încep instruirea la sfârșitul lunii
Publicat: 15/08/2012, 09:20
Actualizat: 15/08/2012, 09:20

A rămas mai puțin de o lună până la începutul noului an școlar, care va coincide și cu debutul clasei pregătitoare, o prevedere a actualei legi a Educației a cărei implementare a întâmpinat probleme încă de la început și care probabil vor continua. Asta în condițiile în care mobilierul special pentru dotarea sălilor de clasă nu a ajuns decât în câteva școli, achiziția de materiale didactice este în curs de desfășurare, iar pregătirea cadrelor didactice, atâtea câte vor fi, este lăsată pentru ultimele două săptămâni de dinaintea începerii școli, programată pentru 10 septembrie.

Cu toate acestea, atât reprezentanți din cadrul ministerului Educației, cât și cei ai inspectoratelor școlare sunt optimiști cel puțin în ceea ce privește dotarea corespunzătoare a tuturor sălilor până la 1 septembrie.

„La nivel național, 85% dintre școlile unde va funcționa clasa pregătitoare au încheiat contracte pentru achiziționarea de mobilier, iar unele l-au și recepționat”, a declarat pentru gândul secretarul de stat în ministerului Educației, Stelian Fedorca. Acesta a precizat că și achiziționarea de materiale didactice este în curs de desfășurare, la fel ca și instruirea cadrelor didactice care vor preda la aceste clase.

Pregătirea acestora este programată pentru ultimele două săptămâni înainte de începerea școlii și se va face în mai multe serii, timp de o săptămână, de către formatori care au fost deja selecționați, potrivit inspectorului școlar general al municipiului București, Constantin Trăistaru.

Problema adaptării grupurilor sanitare la nevoile celor mici a fost lăsată în grija autorităților locale, astfel că, în acest moment, nu există o situație centralizată.

Deficit de cadre didactice în București

În Capitală, cele mai multe școli se află în situația în care au încheiat contractele pentru achiziția de mobilier și așteaptă să-l primească în zilele următoare.

În ceea ce privește necesarul de cadre didactice, la nivelul Capitalei sunt disponibile peste 430 de posturi, iar în acest moment există un deficit, potrivit inspectorului general Constantin Trăistaru. Acesta a declarat pentru gândul că pentru a asigura ocuparea tuturor posturilor ar putea apela inclusiv la cadrele didactice care vor să-și mai ia o normă sau la cele pensionate ori la studenți aflați în ultimul an. „Oricine este interesat, să se înscrie pentru a ocupa unul dintre aceste posturi”, a declarat Trăistaru.

„Urmează cea mai grea etapă: formarea cadrelor didactice”

„Nu stăm rău. O treime dintre școli au recepționat mobilierul. Urmează formarea personalului, programată pentru sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie. Este cea mai grea etapă pentru că totul este diferit, totul trebuie tratat altfel, iar oamenii noștri nu sunt obișnuiți cu așa ceva”, a declarat pentru gândul șeful Inspectoratului Județean Timiș, Cornel Petroman.
Acesta a precizat că nu vor fi probleme nici în ceea ce privește personalul necesar pentru clasa pregătitoare, nici cu privire la dotările sălilor de clasă, care vor fi finalizate până pe 1 septembrie.

La Brașov, doar 15% dintre școli au primit deja mobilierul. „La sfârșitul săptămânii trecute, 15 dintre cele 95 de unități de învățământ unde va funcționa clasa pregătitoare recepționaseră deja mobilerul, iar în cazul celorlalte, contractele erau încheiate. Doar în cazul unei singure școli, nu există un contract încheiat”, a declarat pentru gândul Ariana Bucur, inspectorul general al județului Brașov.

La Iași, situația este mai bună. Aici 60% din cele 169 unități au primit deja mobilierul necesar (peste 200 de clase), iar aproape 80% au încheiat etapa de igienizare a spațiilor destinate clasei pregătitoare și clasei I, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean.

Clasa pregătitoare, „o idee năstrușnică, forțată și nefinanțată”

Așa caracterizează actualul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, proiectul prevăzut în actuala lege a Educației. Nici predecesorul său, interimarul Liviu Pop, nu avea o părere foarte bună despre inițiativă, astfel că este foarte probabil ca aceasta să nu funcționeze decât în anul școlar 2012-2013. După primul semestru se va face o evaluare și se va lua o decizie, potrivit lui Andronescu.

Pe lângă această atitudine ostilă din partea actualului ministru, clasa pregătitoare nu se poate lăuda nici cu o strategie de implementare fără greșeală. Softul s-a blocat în prima zi de înscrieri, părinții au fost nevoiți să își schimbe domiciliul pentru a-și înscrie copiii la ce școală au dorit, și au stat ore întregi la cozi interminabile.

În jurul materiilor pe care le vor regăsi în orar elevii din clasa pregătitoare nu au existat foarte multe dezbateri. Aceștia vor studia comunicare, matematică și explorarea mediului, muzică și mișcare, educație pentru societate, educație fizică și sport, dezvoltare personală, arte vizuale și lucru manual și religie -, și o materie opțională – Tehnologii de informare și comunicare (TIC).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Suferința ascunsă a lui Gabriel Cotabiță. Dezvăluiri tulburătoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări...